Scherpenzeelse politiek wil verhoudingen herstellen.

Vijf lijsttrekkers gingen met elkaar in debat in de verkiezingsbus van Omroep Gelderland.

SCHERPENZEEL – De politieke partijen in Scherpenzeel proberen de gespannen verhoudingen die zijn ontstaan in het traject van de afgeketste fusie met Barneveld achter zich te laten. Dat bleek vrijdag in het gemeenteraadsdebat dat georganiseerd was door Omroep Gelderland en Radio Midland.

Vijf partijen schoven (waarvan eentje digitaal) aan in de verkiezingsbus die geparkeerd stond bij De Breehoek. Een debat waar voorafgaand vooral de vraag was hoe de gemeente vooruit moet. De conclusie is dat ze elkaar weer recht in de ogen kunnen kijken. “Er is altijd goed op inhoud gediscussieerd, buiten de fusie om”, stelde Henk Brons van GemeenteBelangen Scherpenzeel. “De verhoudingen zijn niet zo slecht, maar naar de buitenwacht lijkt dat misschien wel.”

Dat werd beaamd door anderen in hun eigen woorden. En ze moeten ook wel, want nu het fusieproces achter de rug is moet er over andere punten weer beleid worden gemaakt. Zoals de mogelijke komst van bedrijventerrein ’t Zwarte Land II en de energietransitie. Vooral het bedrijventerrein bleek een heet hangijzer waar de partijen nog ver uit elkaar liggen.

Bekijk de video over de verkiezingsbus.

Grote of kleine bedrijven
Dat er een goede mix moet zijn van grote en kleine bedrijven was iedereen het mee eens. De VVD en het CDA zien een herstructurering van het huidige Zwarte Land zitten, waarbij té grote bedrijven daar geen plek meer krijgen. Een vrijwillig vertrek is daarbij volgens het CDA gewenst.

GemeenteBelangen ziet dat niet zo snel gebeuren en ziet juist in het nieuwe bedrijventerrein de oplossing om Scherpenzeel economisch vitaal te houden. De SGP wil meer duidelijkheid en onderzoek voor er een besluit wordt genomen. Iets wat PRO Scherpenzeel ook wil, die daarbij aanhaalt dat de huidige plannen pre-corona zijn gemaakt.

Het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gevallen.

Energietransitie
Het opmerkelijkste in het debat was de discussie over de energietransitie. Want waar PRO Scherpenzeel vaak recht tegenover de SGP en GemeenteBelangen staat, vond Annet van Riel vrijdag haar politieke opponenten achter zich.”Het is moeilijk dat de opdracht bij de gemeente ligt”, stelde Van Riel. “Het is een wereldwijd probleem.” De bus werd vervuld van lachende gezichten toen als wijze van unicum de SGP en Gemeentebelangen dat beaamden.

Verkiezingen
Zelfstandig gaat de gemeente door, voor de aankomende vier jaar moet er een nieuwe gemeenteraad worden gekozen. Er is nog voldoende ruimte voor de inwoners om een een mening te vormen, om op 16 maart uiteindelijk een keuze voor een lokale partij te maken.

Het debat nog eens terugkijken? Dat kan hier.

Standaard afbeelding
Radio Midland
Artikelen: 7